Newsletter

Podaj adres email, a będziesz otrzymywać
od nas informacje o produktach i zmianach
w serwisie.

Kontakt

Inoczi Japanese Life Style
Kontakt w Polsce:

697 572 217

Kontakt w Japonii:

(81) 090 6237 3104

mail: info@inoczi.pl

Podstrona

O sfermentowanej soi

Japonia ma jeden z najniższych na świecie wskaźników chorób a także najlepszy współczynnik statystyczny występowania chorób serca oraz przypadków długowieczności. Jest to niewątpliwie zasługą obecności w codziennej diecie m.in. Natto.

Natto jest to produkt otrzymywany z soi, którą w tradycyjny sposób poddaje się procesowi fermentacji (do gotowanych ziaren soi dodaje się pożyteczne bakterie Bacillus Natto). Soja poddana procesowi fermentacji powstrzymuje skutki działania kwasu roślinnego, który jest obecny w niesfermentowanych produktach sojowych oraz poprawia przyswajalność fitoestrogenow. Wytwarza również probiotyki - tzw. "dobre" bakterie, od których zależne jest prawidłowe funkcjonowanie całego naszego organizmu i które ułatwiają trawienie i przyswajanie składników odżywczych. Japończycy jedzą Natto od co najmniej 1000 lat. W ostatnich latach konsumpcja Natto jeszcze bardziej wzrosła z powodu opinii, według której jest to pożywienie wręcz niezbędne dla utrzymania zdrowia.

Proces fermentacji za pomocą bakterii Bacillus Natto powoduje bezkonkurencyjność tego produktu wśród innych produktów sojowych oraz pierwsze miejsce na liście produktów poddanych fermentacji pod względem właściwości zdrowotnych.

W składzie Natto występuje bardzo specyficzny enzym zwany nattokinazą i wszystko wskazuje na to, że ten enzym stanowi przełomowe i najbardziej obiecujące odkrycie w dziedzinie zapobiegania i leczenia chorób układu krążenia.

Nattokinaza została odkryta w roku 1980 przez doktora Hiroyuki Sumi, który zdobył wykształcenie chemiczne na wydziale medycznym Chicago University. Podczas prowadzonych przez siebie badań wypróbował on 173 różne produkty żywnościowe pod kątem ich zdolności wspierania prawidłowego funkcjonowania układu krążenia i nattokinaza dała znacznie lepsze rezultaty niż jakikolwiek wcześniej badany składnik. Od tamtego czasu wykonano dodatkowe badania nad nattokinazą, włączając w to 17 opublikowanych wyników badań w Japonii i w USA. Rezultaty badań były, skromnie mówiąc, bardzo ekscytujące. Enzym nattokinaza jest bezpieczniejszym i silniejszym środkiem niż aspiryna (rozpuszcza skrzepy).

Ale aby w pełni zrozumieć znaczenie nattokinazy, należy w pierwszej kolejności zrozumieć znaczenie wpływu normalnego zdrowego systemu krążenia na zdrowie całego ciała.

Prawidłowy przepływ krwi jest kluczem do twojego ogólnego zdrowia. Zdrowy dopływ krwi do wszystkich tkanek wpływa na twoje krążenie, ciśnienie krwi oraz całe ciało. Dzieje się tak, ponieważ krew jest transporterem dostarczającym składników odżywczych i tlenu do każdej komórki w twoim ciele, przewozi przeciwciała do miejsc, gdzie są one potrzebne, wysyła na zewnątrz (przez skórę) nadmiar ciepła z twojego ciała i transportuje na zewnątrz odpady. Nie istnieje możliwość bycia zdrowym bez prawidłowego krążenia krwi. Ale w tym miejscu leży problem. W miarę starzenia się organizmu wszystkie enzymy zaczynają działać słabiej, lub w ogóle tracą swoje działanie - włączając w to enzymy odpowiedzialne za normalne krzepnięcie krwi.

Aby zrozumieć, jak nattokinaza działa, musisz zrozumieć, na czym polega proces krzepnięcia krwi. Przede wszystkim krzepnięcie krwi jest normalnym i koniecznym procesem. To jest to, co zatrzymuje krwawienie jeżeli skaleczysz swój palec lub ucierpisz na skutek jakiegokolwiek urazu. Twoje ciało produkuje kilka składników, które tworzą skrzep. Wśród nich podstawowym elementem jest fibryna. Fibryna składa się z lepkich włókien proteinowych podobnych do pajęczej sieci.

Zadaniem fibryny jest przykleić się do ściany naczynia i działać jak siatka, na której formowana jest grudka, bądź rodzaj "korka" zatrzymującego krwawienie. Fibryna stanowi także czynnik decydujący o lepkości i gęstości krwi w twoim całym systemie krążenia. Normalny poziom fibryny daje nam normalne przepływy krwi. Tylko jeden enzym w ciele człowieka rozkłada fibrynę. Podczas gdy twoje ciało wytwarza kilka składników, które pomagają w prawidłowych procesach krzepnięcia krwi, jednocześnie wytwarza tylko jeden enzym posiadający zdolność rozpuszczania i rozkładania skrzepów. Enzym ten nosi nazwę plazmina. Do zapamiętania: fibryna jest tym, co kształtuje "pajęczynę" zatrzymującą przepływ krwi, plazmina, poprzez rozkład fibryny pomaga utrzymywać normalny przepływ twojej krwi. Twoje ciało produkuje plazminę w całym układzie krążenia, w komórkach śródbłonka wewnętrznej ściany tętnic, żył i naczyń limfatycznych. Ale niestety produkcja plazminy maleje wraz z wiekiem. Od momentu kiedy na skutek wieku produkcja plazminy słabnie, zdawałoby się logiczne, że chciałbyś dostarczać więcej plazminy twojemu organizmowi.

Nattokinaza zastępuje plazminę, co pozwala rozkładać fibrynę bezpośrednio. Po drugie, nattokinaza wzmaga naturalną produkcję plazminy w twoim organizmie, co też pozwala na rozkładanie fibryny. W paru słowach, nattokinaza występująca w Natto:

  • Wspiera prawidłowe krążenie krwi oraz jej prawidłową lepkość i gęstość.
  • Pomaga utrzymać prawidłowy mechanizm krzepnięcia krwi.
  • Wspiera produkcję plazminy, co pozwala redukować poziom fibryny w twoim organizmie.
  • Pomaga utrzymywać ciśnienie krwi na normalnym poziomie.

 

****
Potężna siła działania przeciwzakrzepowej nattokinazy wprawia w zdumienie. [..]Prawie co miesiąc podróżuję przez ocean, aby odwiedzić paru członków mojej rodziny - mówi dr Allen S. Josephs.[...] Podczas mojej podróży trzy tygodnie temu ujawnił się problem daleko bardziej poważny niż zmęczenie spowodowane zmianą strefy czasowej - problem związany z puchnięciem nóg. Kiedy wysiadałem rano z samolotu po powrocie do Stanów (po wielogodzinnym rejsie), zauważyłem, ze mam opuchnięte kostki i łydki. Podziałało to na mnie niepokojąco, ponieważ jestem 54-letnim, całkowicie zdrowym mężczyzną. Na szczęście następnego dnia opuchlizna zeszła bez śladu. Jako lekarz rozumiałem doskonale, że w czasie występowania obrzęku istnieje duże ryzyko powstania zatoru głębokich naczyń żylnych (ZGN). Podczas dwudziestoletniej praktyki lekarskiej widziałem wielu pacjentów, którzy byli dosłownie wyciągani z samolotu zaraz po wylądowaniu i odwożeni ambulansem pędzącym na sygnale, ponieważ mieli zator płuc, atak serca, lub wylew powstały na skutek tworzenia się zatorów podczas lotu. W badaniach opublikowanych w czasopiśmie "Lancet" oceniono, ze na 200 tys. przypadków zatoru głębokich naczyń żylnych, jakie występują w ciągu roku w Stanach Zjednoczonych, połowa z nich jest spowodowana przez podróże drogą powietrzną. [...]

Nattokina występująca w Natto jest enzymem o ogromnej sile niszczącej skrzepy w układzie krwionośnym. W czasopiśmie medycznym "Angiologia" z października 2003 r. opublikowano relacje z badań, jakie zostały przeprowadzone przy użyciu Nattokinazy. Wybranych 204 uczestników eksperymentu podzielono losowo na dwie grupy. Grupie pierwszej podawano nattokinazę, podczas gdy grupa druga otrzymywała tylko placebo. Wszyscy uczestnicy eksperymentu brali udział w długich lotach, conajmniej siedmio- lub ośmiogodzinnych. Przed startem i natychmiast po wylądowaniu przeprowadzono u pacjentów badania ultrasonograficzne nóg. W grupie leczonej nie stwierdzono ani jednego przypadku rozwijania się ZGN, podczas gdy w grupie kontrolnej w pięciu przypadkach zaobserwowano rozwijanie się zatoru głębokich naczyń żylnych (5.4%). Przed rozpoczęciem eksperymentu obie grupy miały obrzęki nóg podobnej wielkości. Jednakże po zakończeniu lotu w grupie otrzymującej tylko placebo zanotowano wzrost obrzęków o 12% w porównaniu do 15% redukcji obrzęków w grupie otrzymującej enzym. Dane statystyczne były jednoznaczne i niepodważalne. Naukowcy udowodnili, ze enzym ten jest bardzo efektywny w zmniejszaniu przypadków zakrzepów oraz w kontrolowaniu obrzęków kończyn dolnych u pacjentów o podwyższonym ryzyku występowania niebezpiecznych objawów podczas długodystansowych lotów.*******

Ponad 48% wszystkich zgonów w Polsce jest wynikiem chorób układu krążenia. Nadciśnienie, wysoki poziom cholesterolu, cukrzyca, powodują zmiany w naczyniach krwionośnych, prowadzące do zawału serca, udaru mózgu czy niewydolności nerek. Proteiny produkowane przez Bacillus Subtilis Natto w naturalny i całkowicie bezpieczny sposób pomagają utrzymać optymalną gęstość krwi. Minimalizują dzięki temu ryzyko zatorów krwi - główne czynniki powodujące choroby serca i choroby naczyń mózgowych.

Prawie co czwarty dorosły człowiek ma podwyższony poziom cholesterolu we krwi. Szczególnie narażeni są odżywiający się głównie mięsem i tłuszczami. Naukowcy japońscy przeprowadzili badania, w wyniku których stwierdzono, ze już po miesiącu spożywania codziennej porcji Natto, poziom cholesterolu spadł o 8%. Kwas linoleinowy i lecytyna pomagają rozpuścić zawarty we krwi cholesterol oraz utrzymać naczynia krwionośne w elastyczności.

 

Pisząc o dobroczynnym działaniu Natto na nasz organizm, nie można zapomnieć o wpływie na jelita. Każdy z nas przynajmniej raz w życiu poddawany był kuracji antybiotykowej lub zażywał potrzebne leki, jadł modyfikowaną żywność czy też spryskiwane i nawożone warzywa i owoce. Z tego powodu w jelitach potrafi nagromadzić się w krótkim czasie nawet do 10 kg mas kałowych, czasami twardych jak kamień, blokując przyswajanie czegokolwiek. Organizm nie otrzymując odpowiednich substancji odżywczych starzeje się i choruje od środka. Według wielu autorytetów zła praca jelit jest przyczyną, że częstość występowania raka przeszła z 4% do 25% ludności. Postęp gośćców, stwardnienia rozsianego, chorób serca i układu krążenia, chorób Parkinsona, Alzheimera i wielu innych rozwija się analogicznie. Wyobraź sobie jak w zakolach i uchyłkach jelit tygodniami gniją, a potem kamienieją toksyny i resztki pokarmów! Jaka cudowna pożywka dla pasożytów i różnych drobnoustrojów chorobotwórczych, które w jelitach rozmnażają się, potem giną, a ich odchody i rozłożone trupy z powrotem są wchłaniane z jelit do krwiobiegu.

Sfermentowana soja - Natto usuwa złogi i śluz znajdujący się w jelitach i przy okazji fizjologicznie obniża wagę ciała. Przywraca normalną mikroflorę i usuwa substancje toksyczne, mogące powodować powstawanie komórek rakowych. UŁATWIA WYPRÓŻNIANIE i zapewnia odpowiednią wilgotność i objętość stolca.

Kiedy jelita są czyste i nie mamy problemów z zaparciami, nasze ciało jest zdrowe, nie starzeje się przedwcześnie, a my możemy cieszyć się życiem. Oczyszczone jelita wpływają również na stan naszej skory.

 

Jednym z elementów ludzkiego ciała, bez którego życie byłoby niemożliwe, są składniki mineralne, które stanowią aż ok. 4% masy ciała. Organizm ludzki nie jest w stanie samodzielnie wytwarzać makro- i mikroelementów, wiec ich brak należy uzupełniać drogą pokarmową. Natto jest bogatym źródłem składników mineralnych (potas, magnez, fosfor, wapń, żelazo, selen).

Znaczenie składników mineralnych dla organizmu jest ważne m.in. dlatego, że mają one niezwykłą zdolność chelatowania - tworzenia związków z innymi substancjami. Niektóre substancje biologiczne tylko w takiej postaci są przyswajane przez komórki, tkanki i narządy. Chelaty mają również inne niebagatelne znaczenie - dzięki nim zobojętniane są niektóre substancje toksyczne.

Sfermentowana soja jest również bogatym źródłem witamin (witamina B1, B2, B6, PP, E, K, A i C oraz witamina B12 - niezbędna dla wegetarian.

 

Na uwagę zasługuje również działanie odtruwające: zapobiega zatruciu organizmu, którego przyczyną jest zarówno palenie papierosów, jak i nadmierne spożywanie alkoholu. Jak Natto działa w tym przypadku? Przede wszystkim przypomnę, jak dochodzi do efektu kaca, profesjonalnie mówiąc - zatrucia organizmu alkoholem lub tzw. zespołu dnia następnego: Etanol (C2H5OH) - podstawowy składnik każdego trunku - zostaje wchłonięty w przewodzie pokarmowym, następnie ulega złożonej obróbce biochemicznej w wątrobie. Enzym zwany dehydrogenazą alkoholową przekształca trafiający tam etanol w - uwaga - trujący aldehyd octowy (CH3CHO). Wykazuje on 10-krotnie wyższą toksyczność niż etanol!

Natto dosyć sprawnie rozkłada aldehyd i eliminuje go z krwioobiegu, zanim nastąpią objawy kaca (bóle głowy, zaczerwienienia twarzy, nudności, wymioty).

Natto zawiera znaczne ilości witaminy K (dziesięciokrotnie więcej niż szpinak !), która odgrywa znaczącą rolę w gospodarce wapniowej i mineralizacji tkanek: asystując przy formowaniu kości, zapobiega osteoporozie. Podczas gdy witamina K1 występuje naturalnie m.in. w niektórych warzywach, witamina K2 występuje tylko w produktach poddanych procesowi fermentacji, takich jak ser czy miso; jednakże Natto zawiera spośród nich największą ilość witaminy K2 - około 870mcg na 100g Natto. Japońskie badania dowiodły, że poziom witaminy K2 u ludzi cierpiących na osteoporozę jest niski w przeciwieństwie do ludzi nie mających problemów z tą chorobą.

Sfermentowana soja Natto zawiera eliksir zdrowia i młodości - ułatwia przetrwanie trudnego okresu po meno- i andropauzie. Zawiera naturalny estrogen, który łagodzi skutki menopauzy.

Menopauzie nie tylko towarzyszą dolegliwości takie jak ataki gorączki, lecz pojawiają się również inne powikłania. Wydaje się, że aż do czasu menopauzy kobiety są znacznie lepiej chronione niż mężczyźni przed chorobami układu krążenia. Jednakże po menopauzie ta różnica jest drastycznie zredukowana, a ryzyko zachorowań na choroby układu krążenia staje się główną przyczyną śmierci również wśród kobiet. Natto jest również idealną odżywką dla panów po pięćdziesiątce - chroni przed przerostem i nowotworami prostaty.

 

Na koniec przytoczę słowa słynnego dr Mercoli:

"Przede wszystkim, pragnę zaznaczyć na wstępie, że nie jestem przeciwnikiem spożywania soi w ogóle, ale jedynie tej niesfermentowanej. Sfermentowana, do której zalicza się natto, miso i tempeh, jest zdrowa i może być spożywana. Jak napisałem już wcześniej, enzym nattokinaza - otrzymywany z natto - jest bezpieczniejszym i silniejszym środkiem niż aspiryna, która może rozpuszczać skrzepy i jest używana bezpiecznie od ponad 20 lat.

Z drugiej strony, zjadanie niesfermentowanej soi, lub "złej soi" może wyrządzić krzywdę. Dlaczego? Po pierwsze, fitoestrogeny sojowe mogą imitować działanie żeńskich hormonów płciowych, a jak odkryto ma to niekorzystny wpływ na różne tkanki organizmu ludzkiego. Wypicie nawet dwóch szklanek mleka sojowego dziennie przez okres miesiąca oznacza spożycie wystarczającej ilości substancji chemicznej do wywołania zakłóceń kobiecego cyklu menstruacyjnego. FDA (Food and Drug Administration) kontroluje produkty zawierające estrogen, ale nie istnieją żadne sygnały ostrzegawcze, które dotyczyłyby samej soi.

Również kwas roślinny, posiadający szkodliwe właściwości, jest obecny w niesfermentowanych produktach sojowych. To stanowi problem, ponieważ kwas ten łączy się z pewnymi produktami utrudniając ich wchłanianie, co wywołuje bezpośrednie, fizyczne skutki w systemie trawiennym. Z kolei sfermentowana soja powstrzymuje skutki działania kwasu roślinnego i poprawia przyswajalność fitoestrogenów. Wytwarza również probiotyki - tzw. "dobre" bakterie, od których zależne jest prawidłowe funkcjonowanie całego naszego organizmu i które ułatwiają trawienie i przyswajanie składników odżywczych. Ważne jest spożywanie sfermentowanej soi w celu czerpania korzyści z jej dobroczynnych właściwości."

 

Ogólnie rzecz biorąc, ludzie którzy w swojej diecie uwzględniają Natto rzadziej chorują na nowotwory, mają więcej energii, gładszą skórę, szczuplejszą sylwetkę i dożywają późnej starości.

Natto w swojej tradycyjnej postaci ma glutowatą i kleistą konsystencję, przez co, mimo swoich właściwości zdrowotnych, zniechęca wielu Europejczyków.

Nasza firma proponuje Państwu Natto w postaci wysuszonych kuleczek, dzięki której zawdzięcza swój estetyczny wygląd.

** * - fragmenty z miesięcznika "Zdrowie, Uroda i Życie"

***- kopiowanie  tekstu bądz jego części bez zgody właściciela zabronione.

Jeśli zapomniałeś hasła, podaj swój login lub adres e-mail, który podałeś przy rejestracji, a my wyślemy Ci maila z danymi niezbędnymi do zalogowania.
 
E-mail:
Jeśli zapomniałeś hasła, podaj swój adres e-mail, który podałeś przy rejestracji, a my wyślemy Ci maila z danymi niezbędnymi do zalogowania.
 
E-mail:

Zostało wygenerowane nowe hasło dla Twojego konta,
sprawdź skrzynkę e-mail.