Newsletter

Podaj adres email, a będziesz otrzymywać
od nas informacje o produktach i zmianach
w serwisie.

Kontakt

Inoczi Japanese Life Style
Kontakt w Polsce:

697 572 217

Kontakt w Japonii:

(81) 090 6237 3104

mail: info@inoczi.pl

Podstrona

Kącik Japoński

 

ZIELONA KAWA I JEJ PROZDROWOTNE WŁAŚCIWOŚCI :

 

Polacy lubią pić kawę, aczkolwiek mówi się, że czarna kawa odwadnia i podnosi poziom hormonów wywołujących stres.

Na rynku pojawił się jej zamiennik: kawa zielona;
zielona, ponieważ obróbka ziaren zakończyła się przed procesem palenia.

 

Dlaczego kawa zielona bije rekordy popularności na całym świecie?
Ze względu na swoje właściwości zdrowotne

Wpływa m.in. na detoksykację organizmu,

-wspomaga proces odchudzania i pomaga zwalczyć cellulit

-reguluje gospodarkę węglowodanów w organizmie człowieka
zapobiega odkładaniu się tłuszczu
-
zawiera również wiele antyoksydantów i polifenoli

-niszczy wolne rodniki

-działa przeciwbakteryjnie, grzybobójczo oraz przeciwwirusowo
przyspiesza proces spalania tkanki tłuszczowej

-opóźnia proces starzenia

-dodaje energii, ożywia - posiada tyle samo kofeiny co kawa czarna

.Według japońskich naukowców połączenie kwasu chlorogenowego z kofeiną wyraźnie obniża stopień przyswajania glukozy z pokarmu i zmniejsza możliwość magazynowania przyswojonej glukozy w organizmie pod postacią tłuszczu.

Sprawia, że apetyt wraca do normy, znika chęć na podjadanie i słodkie, bo organizm lepiej przetwarza energetyczne paliwo otrzymane wraz z węglowodanami.

Przyrządza się ją tam samo jak tradycyjną kawę – zmielone ziarna (dwie-trzy łyżeczki) należy wsypać do filiżanki, zalać wodą (ale nie wrzątkiem, co mogłoby zniszczyć obecne w niej korzystne substancje – optymalna temperatura to ok. 90-95 stopni) i odczekać kilka minut, aż napój się zaparzy. Fusy zostaną na dnie.

Optymalna ilość zielonej kawy to dwie, trzy filiżanki dziennie.

Kawę można kupić na stronie inoczi.pl po 250g w opakowaniu

http://inoczi.pl/…/Kawa-Zielona-Mielona-Brazylia-Santos-250…

bądz 1 kg w opakowaniu.

http://inoczi.pl/…/Kawa-Zielona-Mielona-Brazylia-Santos-1-k…

 

ZIELONA HERBATA

 

Herbaty dla Państwa sprowadzane są bezpośrednio z Japonii i tam też są pakowane, dzięki czemu gwarantujemy najlepszą jakość. 

SENCHA

80% produkcji herbaty w Japonii stanowi produkcja herbaty Sencha. W smaku czuje się mocny zapach liści herbaty i łagodny słodko-gorzki smak. Sencha bardzo dobrze wpływa na trawienie, dlatego wyśmienita jest po posiłkach (nakłania tłuszcze z obiadu do opuszczenia naszego organizmu :).

GENMAICHA

Charakteryzuje się świeżym zapachem prażonego ryżu. Uzyskiwana jest z Sencha lub Bancha pomieszanej pół na pół z prażonym ryżem. Genmai (prażony ryż) posiada właściwości witaminy B, która daje efekt odprężenia i zwalcza uczucie zmęczenia, a także witaminy E poprawiającej krążenie krwi; stanowi świetną kompozycję z herbatą, która posiada dużo witamin i minerałów.

SPOSÓB PARZENIA

Herbatę zieloną należy zalewać wodą o temperaturze od 60°C do 80°C w zależności od rodzaju herbaty. Parzyć należy około 1-1,5 minuty, aby herbata nie nabrała gorzkiego posmaku, przelewając cały napar do filiżanek. Te same liście można parzyć do 3 razy. Herbata z drugiego parzenia osiąga pełnię aromatu.

W okresie upałow szczególnie polecana na zimno, doskonale gasi pragnienie; w tym celu należy wsypać do zamykanego szczelnie pojemnika około jednej dużej łyżki herbaty, zalać przegotowaną zimną bądz letnią wodą (około jednego litra), wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 4 godziny, albo na całą noc. Rano herbata gotowa jest do picia; można też dodać do niej parę kostek lodu.

WŁAŚCIWOŚCI I KORZYŚCI

Japońska herbata zielona jest czymś więcej niż tylko napojem orzeźwiającym. Japończycy wymieniają aż 61 dolegliwości, w leczeniu których napój ten może być pomocny.
W jaki sposób herbata działa na nasze zdrowie?

  • napar z zielonej herbaty zawiera witaminy A, B, B2, C, E, K oraz wiele minerałów i mikroelementów (fluor, żelazo, sód, wapń, potas, cynk)

  • działa pobudzająco; zawarta w zielonej herbacie kofeina nie atakuje gwałtownie naszego organizmu (w przeciwieństwie do kawy), gdyż liście herbaty zawierają nie tylko kofeinę (zawartość jej w suchej masie liści wynosi 1,5-4,5%), ale też katechiny (zawartość 25-30% suchej masy liścia herbaty), które łagodzą efekt kofeiny

  • odgrywa ważną rolę w procesie odchudzania, podwyższa spalanie tłuszczu - termogenezę

  • obniża ciśnienie we krwi, zmniejsza ryzyko zawału serca, miażdżycy tętnic, chorób wieńcowych

  • zmniejsza ryzyko zachorowań na raka

  • osoby mające problemy z trawieniem powinny regularnie pijać zieloną herbatę, ponieważ pobudza soki żołądkowe, usuwa poczucie przepełnienia, zapobiega powstawaniu wrzodów, reguluje przemianę materii

  • oczyszcza cerę i organizm z toksyn, będących jedną z przyczyn cellulitu

  • pomaga odtruć organizm np. w wyniku spożycia dużej ilości alkoholu

  • poprawia pracę wątroby i nerek

  • działa przeciwbakteryjnie, a nawet przeciwwirusowo (katechiny); zabezpiecza nasz organizm przed przeziębieniami i grypą. Japończycy po powrocie do domu, zawsze płuczą gardło naparem z zielonej herbaty; zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym

  • chroni przed próchnicą i jest naturalnym odświeżaczem oddechu; zawiera fluor oraz powstrzymuje rozwój bakterii odpowiedzialnych za nieświeży oddech

  • opóźnia procesy starzenia się

  • poprawia pamięć i rozjaśnia umysł


Doskonałe efekty zdrowotne daje wypicie minimum dwóch szklanek herbaty dziennie. Zieloną herbatę warto pić też przed wyjściem na słońce, gdyż zmniejsza szkodliwe skutki promieniowania ultrafioletowego.

Jeśli zapomniałeś hasła, podaj swój login lub adres e-mail, który podałeś przy rejestracji, a my wyślemy Ci maila z danymi niezbędnymi do zalogowania.
 
E-mail:
Jeśli zapomniałeś hasła, podaj swój adres e-mail, który podałeś przy rejestracji, a my wyślemy Ci maila z danymi niezbędnymi do zalogowania.
 
E-mail:

Zostało wygenerowane nowe hasło dla Twojego konta,
sprawdź skrzynkę e-mail.